Verslag van de eerste Cultuur Retail Netwerk Dag op 8 november 2021 bij Centraal Museum Utrecht.
Dagvoorzitter Antoinette van Dorssen – ‘Juist daarom zijn wij hier bijeen vandaag!’
De energieke Antoinette van Dorssen van Kasteellandgoed van Duivenvoorde opende de eerste Cultuur Retail Netwerk Dag als dagvoorzitter door haar ervaringen met haar kasteelwinkel te delen en het belang van samenwerken te benadrukken. ‘Juist daarom zijn wij hier bijeen vandaag in Centraal Museum Utrecht!’
Keynote Maria van der Heijden
Maria van der Heijden van MVO Nederland was de eerste spreker. De CRN Dag viel precies na het weekend van de klimaattop in Glasgow en de klimaatmars in Amsterdam. Maria van der Heijden sprak dan ook over de ‘decade of action’ en wees ons op de mankementen van het huidige systeem: duurzaamheid versus winstmaximalisatie. MVO Nederland loopt voorop in leiderschap met zeven thema’s als snelste route naar de nieuwe economie.’
Keynote Frans Verouden
Frans Verouden van de Green Leisure Group helpt de vrijetijdsector duurzaam te worden. Frans legde uit dat duurzaam worden niet in één keer hoeft, maar ook kan in stappen waarbij je je als organisatie wel verbindt aan het duurzame doel. Voor de meesten van ons was het een eye opener eens te kijken naar hoe bezoekers naar onze instellingen komen (per auto, trein of fiets), omdat daar een enorme besparing in CO2-uitstoot valt te behalen. Verder wees Frans ons op de voorbeeldfunctie die wij als cultuur- en vrijetijdssector hebben door ook in de winkel gezamenlijk naar een verantwoord inkoopbeleid te kijken.
Plannen en doelen Cultuur retail Netwerk
Voor de koffiepauze hebben we verder kort stilgestaan bij het Cultuur Retail Netwerk, de plannen en doelen. Cor Krelekamp introduceerde alle 20 aanwezige leveranciers aan de zaal. Verder werd Frans Klein, de founding father van de museumwinkeldag, kort aangehaald.
Keynote Peter Schalk
Peter Schalk, oud-directeur van Naturalis, vertelde na de koffie over het proces naar duurzaamheid bij Naturalis. Peter zijn hoofdboodschap: het moet organisatiebreed gedragen worden. Dus ook in je horeca (geen limonadeflesjes, maar een tappunt) en in je educatieve programma (bijen tellen). Philine Hofman, ex-hoofd retail en merchandise van het Rijksmuseum, interviewde Peter daarna verder over duurzaamheid.
Lunch en rondetafelgesprekken
De lunch was met een kopje soep en een broodje in de hand 2x een rondetafelgesprek bijwonen. Alle tafels waren bezet en er werd volop met elkaar gediscussieerd. Dit waren de tafels:
- Op weg naar klimaatneutrale museum merchandisie onder leiding van Paul Wentges van Lanzfeld Editions.
- Maatschappelijk verantwoord inkopen in het Verre Oosten met de tafelvoorzitters Annette Klein Bog van Global Affairs en Charlotte Kösters, Categorie Manager bij Van Gogh Museum.
- Productontwikkeling en beeldaanvragen bij tentoonstellingen door Sonja Feitsma, Hoofd Retail van het Rijksmuseum en Niels Bekking van Bekking&Blitz.
- Geen webshop maar toch online verkopen via een online platform. Door Jitske Nabderman van Dutch Museum Gift Shop en Ruurd de Jager, Shop Manager Drents Museum in ronde 1 en Mechteld Molenaar, Commercieel Manager bij Allard Pierson in ronde 2.
- Hoe werken licenties en licentieovereenkomsten? Hoe kun je je inkomsten vergroten met je beeldmateriaal? Met expert Cor Krelekamp, commercieel retaildenker in de cultuursector, en Margaret Nab van de commerciële afdeling van Kröller-Müller Museum.
- Sociaal Ondernemen, hoe doe je dat? Hoe werk je aan een collectie duurzame en handgemaakte producten en ondersteun je de makers? Met ervaringsdeskundige Jolanda Branderhorst van byBranderhorst en Jeanine Aalfs Retail Manager van het Wereld Museum.
Keynote Bart Nijsink
Bart Nijsink van Waste2Ware hield na de lunch een indrukwekkend verhaal over zijn bedrijf dat innovatieve producten maakt van recycled plastic. Vooral door te laten zien waar het plastic vandaan komt en door te werken met transparante toeleveringsketens die zichtbaar zijn via de Waste2Ware blockchain app.
Keynote Tirza Brems
Tirza Brems van bureau Brems was de laatste spreker. Ze vertelde ons waar we precies op moeten letten bij de inkoop van een tote bag. Tirza verrijkte ons met veel praktische tips als hoe is de tas ontworpen, van welk materiaal is die gemaakt, onder welke werkomstandigheden, hoe ging het transport, is het makkelijk te reinigen, houd kleine voorraden aan en kan de tas straks weer gerecycled worden.
Afsluiting Cultuur Retail Netwerk Dag
Na de thee besprak dagvoorzitter Antoinette de terugkoppeling van de rondetafelgesprekken en enkele producten van de trendtafel met geselecteerde duurzame producten van de leveranciers. Zij sloot de Cultuur Retail netwerk Dag in stijl af met een enkele take-aways over duurzaamheid.
Borrel, gesponsord door Lanzfeld Editions
Een kleine borrel, gesponsord door Lanzfeld Editions, luidde het einde van de dag in. Iedereen ging weer met veel inspiratie naar huis. Het was al met al een energieke, leerzame dag, juist doordat retailers en leveranciers op gelijkwaardige voet met elkaar aan het programma konden deelnemen. We kijken al uit naar de tweede Cultuur Retail Netwerk Dag. Graag tot volgend jaar!