“De museumwinkel moet voelen als een warm bad”

Oct 12, 2023 | Leveranciers

Arjan van der Bliek is architect bij here we are architecten en voor de derde keer aanwezig bij de Cultuur Retail Netwerk Dag.

“De museumwinkel is allang geen souvenirshop meer. Dus kijken wij als architecten altijd heel goed naar de aansluiting tussen de winkel en de bezoekerservaring. Mensen lopen na een bezoek aan een tentoonstelling vaak meteen de winkel in, zo is de route. En dan wil je dat ook daar alles ademt wat het museum en die tentoonstelling zo bijzonder maakt. Dan heb ik het niet alleen over het productassortiment, maar ook over het interieur, de kasten, de meubels, de verlichting, de gebruikte materialen noem maar op. Product en presentatie vormen een harmonieus geheel. Als je dat goed uitvoert, kun je de bezoekerservaring enorm verlengen. De identiteit, de sfeer van het museum wil je hier net zo goed proeven. De architectuur van museumwinkels bepaalt dat. Soms is dan de hele winkel toe aan een compleet redesign, soms volstaat een herontwerp van de meubels en de wanden.

 

‘Product en presentatie vormen een harmonieus geheel’

Kasteel De Haar, Utrecht.

Museumwinkel Allard Pierson, Amsterdam.

Museumwinkel Kunsthal, Rotterdam.

“Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat een winkel en een tentoonstelling veel minder van elkaar verschillen dan je zou denken. Kunstwerken presenteren een verhaal, de winkel ook. Als architect is het mijn taak om dat gevoel, die beleving te laten doorklinken in de winkel. Die moet ook als een warm bad voelen, blij maken en enthousiasmeren. Dat doen we op het niveau van het gebouw, wat vaak een bijzonder gebouw is, denk aan een monumentaal pand, een kasteel of een hortus. We geven dan de winkelruimte de context mee van het museum. Daar moet je heel respectvol mee omgaan. Daarnaast zijn de materialen en de stoffen, bekleding, verf, lakken, oliën waarmee we werken minstens zo belangrijk. Zeker in deze tijden van duurzaamheid en recycling. Musea houden daar steeds meer rekening mee en dat zetten wij door. Als wij bijvoorbeeld panelen, kasten of lampen vervangen, proberen we die bij een sociale werkplaats weer waarde te geven. Daar krijgen ze een nieuw leven wat natuurlijk een echte win-win situatie is.

Zo werkt het volgens mij ook bij architectuur van museumwinkels: juist door een brede kijk op de wereld om ons heen, creëren we nieuwe kansen. Als architect, ontwerper kunnen we daar prachtig aan bijdragen. En daarom zijn we ook aanwezig op deze dag, om al die verhalen te horen en te voeden.”

Bekijk het programma en meld je aan.

Here we are architecten. Inrichting tentoonstelling Joods Museum Berlijn, Zerheilt Frédéric Brenner.