Duurzaam en circulair design. Hoe de culturele sector zich hiermee kan onderscheiden.
Irene Vermeulen van Craftscurator is een van de sprekers op de Cultuur Retail Netwerk Dag. Zij is gespecialiseerd in handgemaakt en duurzaam design en werkt met bedrijven bij de ontwikkeling van hun productassortiment en markten. Met makers, van master crafts(wo)men in Laos tot een keramiekfabriek in Zuid-Afrika, en met importeurs en retailers in Europa bouwt zij aan onderscheidende producten met verbeterde ecologische en sociale performance. Op de CRN Dag komt ze hierover vertellen.
Het product staat centraal
Irene: “Voor veel buitenlandse bedrijfjes en makers is het lastig om de Europese markt te bereiken. Ik begeleid ze met hun marktontwikkeling, positionering, technologie en regelgeving. Daarbij staat voor mij het product centraal. Om de export te bevorderen hechten we steeds meer waarde aan duurzaamheid. Dat vertaal ik naar efficiënte omgang met materialen en energie en een minimale schade voor de mens en planeet. Door al in een vroeg stadium van productontwikkeling naar de materiaalkeuze en het productieproces te kijken, kun je al heel veel bereiken. Zowel in het buitenland als in Nederland bestaat hier veel belangstelling voor.”
“Kan een museum een theedoek weer innemen of een tas repareren?”
Circulaire ‘herinneringen en cadeaus’
“Voor retail is duurzaamheid erg belangrijk en circulariteit misschien nog wel meer. We zijn erg ambitieus op dit terrein. Ons principe is dat we een product zo lang mogelijk behouden. Dat kan bijvoorbeeld met statiegeld, maar ook door het te repareren, te recyclen of terug te nemen. Wat gebeurt er als we dit vertalen naar de museumwereld? Veel winkelproducten zijn een herinnering of een geschenk, zijn betekenisvol en daarmee worden ze hopelijk lang gekoesterd. Op dit moment is een product dat de museumwinkel verlaat voor altijd uit beeld. Mijn vraag is dan: ‘kunnen we de band tussen museum, product en consument verlengen?’ Kan een museum een theedoek weer innemen of een tas repareren? Het gaat mij er om die band zo lang mogelijk in stand te houden. Dat is goed voor het museum, de mens en de planeet.”
Over Irene Vermeulen
Irene werkt onder meer voor MADE51, UNHCR’s initiatief om handgemaakte producten van vluchtelingen op de markt te brengen. Eerder werkte ze voor De Bijenkorf, Fair Trade Original en Pantone View. Irene geeft workshops, lezingen (o.a. op ShowUp) en advies over sustainable en circulair design, met praktische handvatten voor het ontwikkelen van producten.