Thema 2023: De Toekomst van Museumretail
Wat maakt een museumwinkel succesvol? Bijdragen aan de winst van het museum, het merk, de branding, de beleving van de bezoekers? Alles! Dat maakt het boeiend en complex tegelijk, want je hebt vele knoppen om aan de te draaien:
- De producten die je aanbiedt. Zijn ze van duurzame materialen gemaakt, lokaal geproduceerd of wel in India maar op een verantwoorde wijze? Heb je nagedacht over recycling of upcycling? Op 20 november komen de voorbeelden voorbij.
- De voorraad die je aanhoudt. De meeste mensen bezoeken een museum maar 1x. Moet je dan je producten wel regelmatig vervangen en je voorraad te snel afschrijven? Of kun je met een paar slimme keuzes jaren vooruit? Op 20 november een mooi gespreksonderwerp.
- De prijs die je berekent. Een uniek en duurzaam product mag best wat duurder zijn. Museumbezoekers willen daar echt wel voor betalen, je concurreert niet met de winkelstraat. Maar communiceer er wel over. Vertel dat je met deze sieraden Congoleze ondernemers ondersteunt. Op 20 november een van de topics.
- De promotie van je winkel als verlengstuk van het museum. Zonnebloemen en Amandelbloesem zijn voor het Van Gogh de basis van heel veel winkelproducten. Wat past bij jouw museum, welk beeld maakt jouw museum onderscheidend? Focus op thema’s versterkt het merk en voorkomt versnippering. Op 20 november een keynote.
- De winkel zelf. Je bent geen winkelketen, je bent een uniek museum met een eigen winkel met producten die je nergens anders vindt voor een publiek dat net enthousiast een tentoonstelling heeft gezien en daar graag een herinnering van meeneemt. Op 20 november een centraal thema.
- Het winkelpersoneel. Ook musea hebben te maken met de krapte op de arbeidsmarkt. Aan de andere kant, het is een unieke plek om te werken met unieke producten en geïnteresseerde klanten. Als je je bezoekers kunt helpen met extra informatie en een fijne service ben je toch een fantastische werkgever? Op 20 november praten we erover.
Allemaal kansen om vanuit je rol als cultuurinstelling en cultureel retailer aan de weg te timmeren. En dat is niet alleen achter de schermen door met je leveranciers af te stemmen waar bepaalde producten of grondstoffen vandaan komen en wie de producten heeft gemaakt. Het is net zo belangrijk voor het algemeen maatschappelijke bewustzijn dat je als culturele organisatie hierover communiceert naar de buitenwereld en naar de bezoekers van je museum en kopers in je winkel in het bijzonder.
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) & Transparantie
MVO gaat niet alleen over verantwoord ondernemen, het gaat ook over verantwoordelijkheid dragen voor de maatschappij. Door rekening te houden met klimaatneutraliteit, circulariteit en inclusiviteit, ook voor je eigen onderneming, je eigen winkel. En dat is wat we op deze derde Cultuur Retail Netwerk Dag willen laten zien: Hoe pak je dat aan? Welke partijen kunnen je verder helpen? Wat zijn de lessons learned?
Keynotes, rondetafels, podiumdiscussies en meer
Zo zijn er vele mogelijkheden en dat maakt de derde Cultuur Retail Netwerk Dag weer zo boeiend. Het programma belicht het thema vanuit diverse invalshoeken met keynote speakers en podiumdiscussies. Daarnaast hebben we dit jaar nog meer ruimte gegeven aan de rondetafelsessies. Kortom, de inmiddels bekende en succesvolle formule met een toekomstgericht thema en alle gelegenheid om te luisteren, te leren en te netwerken.
Dus mis ‘m niet, de derde Cultuur Retail Netwerk Dag. 20 november 2023, Museum Arnhem. Meld je vandaag nog aan >